Monday, 26 April 2010

~ ALHAMDULILLAH....BERTAMBAH SAUDARA KITA ~


KUALA LUMPUR: Golongan bukan Melayu semakin tertarik kepada Islam, malah di Wilayah Persekutuan sepanjang tahun lalu saja seramai 986 orang memilih untuk menjadi Muslim dengan sebahagian besar berketurunan Cina.
Timbalan Pengarah Operasi Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Zainal Abidin Jaafar , berkata jumlah saudara baru Islam itu menunjukkan pergerakan yang semakin meningkat setiap tahun.

Menurutnya, dari Januari hingga Mac lalu pula merekodkan kira-kira 300 orang memeluk Islam, dengan kebanyakannya kaum Cina.

“Jumlah ini nampaknya meningkat. Kebanyakan mereka yang masuk Islam atas kesedaran dan kefahaman. Tidak ada unsur paksaan.

“Mereka yang masuk Islam pula kita bimbing, malah program pagi ini juga sebagai satu cara untuk mendekatkan mereka dengan masyarakat Islam,” katanya pada Majlis Mahabbah Saudara Muslim 2010 di Masjid Muhsinin, Jalan Klang Lama, di sini, semalam.

Hadir sama, Penolong Setiausaha Agung Kehormat Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), Datuk Hasbullah L Isa.

Program itu dimeriahkan dengan beberapa acara seperti senaman Tai Chi, ceramah, peraduan mewarna dan permainan, membabitkan penyertaan pelbagai kaum tanpa mengira usia dan pegangan agama.

Zainal Abidin berkata, pihaknya akan menjadikan program saudara baru di masjid sebagai projek perintis Jawi bagi mendekat lagi hubungan mereka dengan masyarakat setempat. 

Tanggungjawab membimbing saudara baru kita bukan hanya terletak pada pihak yang berwajib, tetapi masyarakat keliling juga berperanan untuk bersama membimbing mereka saudara baru kita. Banyak halangan dan dugaan yang terpaksa mereka tempuh dan sebagai umat islam adalah kewajiapan kita membimbing dan bersama dengan saudara baru islam kita. Janganlah disingkir@ dibiarkan mereka terkapar sendirian.

No comments:

Post a Comment

Anda memang awesome. Sebab itulah anda komen entry saya.

PENAFIAN @ DISCLAIMER

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di alenewphase.blogspot.com ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada alenewphase.blogspot.com. SEKIAN.

Adalah dimaklumkan sekali lagi apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998